آخرین اخبار
- مناسبت » شهادت صديقة كبرى فاطمة الزهراء سلام الله عليها بر تمام شیعیان و دوستداران حضرتش تسلیت باد
- مناسبت » ميلاد امام حسن عسكري عليه السلام بر تمام مسلمين جهان مبارک باد
- مناسبت » مبارک باد بر تمام مسلمانان جهان میلاد پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) و فرزند گرامیش امام صادق(ع)
- مناسبت » ایام سوگواری رحلت پیامبراسلام حضرت محمد مصطفی (ص) و شهادت امام حسن مجتبى (ع) وامام علی بن موسی الرضا (ع) بر تمام مسلمانان تسلیت باد
- مناسبت » ميلاد امام موسى بن جعفر الكاظم عليه السلام
- مناسبت » عيد الله اكبر روز كامل شدن دين عيد غدير خم برتمام شيعيان مبارک باد
- مناسبت » شهادت امام محمد باقر عليه السلام را بر تمام پیروان حضرت تسلیت میگوییم
- مصاحبه » آیت الله سید احمد مددی در مصاحبه با معاونت پژوهش حوزه های علمیه
- دیدار » گزارش تصویری | گعده علمی با آیت الله مددی با محوریت فقه حکومتی
- مناسبت » خجسته ميلاد امام علي بن موسي الرضا عليه السلام بر تمام شيعيان جهان مبالرك باد
خبرهای تصادفی
- مناسبت » سالروز شهادت امام محمد جواد علیه السلام تسلیت باد
- مناسبت » فرارسيدن نيمه شعبان، ميلاد باسعادت يگانه منجي عالم بشريت حضرت مهدي(عج) مبارک باد.
- مناسبت » حج یعنی عرفه و عرفات با شکوه ترین جلوه های حضور
- مناسبت » ولادت فرخنده ی سومین اختر تابناک امامت و ولایت حضرت حسین بن علی(ع) بر شیعیان آن حضرت مبارک
- مناسبت » شهادت بانوی دو عالم حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بر تمام شیعیان آن حضرت تسلیت
- مناسبت » عيد الله الاكبر، عيد الولاية، عيد غدير بر تمام شیعیان جهان مبارک باد
- مناسبت » سالروز ولادت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) بر شیعیان مبارک
- مناسبت » ولادت با سر سعادت امام حسین علیه السلام ،حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام و امام سجاد علیه السلام مبارک باد
- مناسبت » سالروز تولد امام نهم شیعیان حضرت محمد جواد را تبریک میگوییم
- پیام » چاپ کتاب نگاهی به دریا (جلد اول)
خبرهای پربازدید
- پیام » دروس خارج فقه و اصول حضرت آیت الله استاد سید احمد مددی
- پیام » صوت و تقریرات دروس حضرت آیت الله مددی به صورت روزانه
- بیت معظمله » ارتحال عالم ربانی حضرت آیت الله سید علی مددی (رحمه الله)
- بیت معظمله » چهارشنبه شب ها مجلس روضه هفتگی اباعبدالله الحسين
- مناسبت » سالروز شهادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها تسلیت باد
- مراسم » مجلس هفتگی روضه و پرسش و پاسخ علمی با حضور حضرت آیت الله سید احمد مددی الموسوی در روزهای جمعه برقرار می باشد
- مناسبت » سالروز شهادت امام زین العابدین علیه السلام بر شیعیان آن حضرت تسلیت باد
- مناسبت » سالروز وفات حضرت فاطمه معصومه (س) تسلیت باد
- پیام » چاپ کتاب نگاهی به دریا (جلد اول)
- بیت معظمله » خانم مددی الموسوی بانوی بیت علم و شهادت
بسم الله الرحمن الرحیم
لقب باقر براي امام پنجم (عليه السلام)
در فصول المهمه آمده است: آن حضرت را بدين لقب (باقر) ميخواندند زيرا علوم را ميشكافت و باز ميكرد.در صحاح آمده است: «تبقر، يعني توسع در علم» .
و در قاموس گفته شده است : محمد بن علي بن حسين را باقر ميخواندند چون در علم تبحر داشت.در لسان العرب نيز ذكر شده است: آن حضرت را باقر ميخواندند چرا كه علم را ميشكافت و به اصل آن پي ميبرد و فروع علم را از آن استنباط ميكرد و دامنه علوم را ميشكافت و وسعت ميداد.ابن حجر در صواعق مينويسد: «او را باقر ميخواندند و اين كلمه از «بقر الارض» اخذ شده است، يعني آنكه زمين را ميشكافد و مكنونات آن را آشكار ميكند.زيرا او نيز گنجينههاي نهاني معارف و حقايق احكام و حكمتها و لطايف را كه جز از ديد كوته نظران و ناپاكان پنهان نبود، آشكار ميكرد.» از اين رو درباره وي گفته ميشد كه آن حضرت شكافنده علم و جامع آن و نيز آشكار كننده و بالا برنده علم و دانش است.در تذكره الخواص نيز آمده است: او را باقر لقب داده بودند زيرا در اثر سجدههاي فراوان، پيشانياش شكاف برداشته بود.برخي هم گويند چون آن حضرت از دانش بسيار برخوردار بود او را باقر ميخواندند.آنگاه به نقل سخن جوهري در صحاح ميپردازد.
شيخ صدوق در علل الشرايع به نقل از عمرو بن شمر آورده است: از حابر جعفي پرسيدم چرا به امام پنجم، باقر ميگفتند؟ گفت: «چون علم را ميشكافت و اسرار آن را آشكار ميكرد» .در مناقب ابن شهر آشوب نوشته شده است: گفتهاند براي هيچ يك از فرزندان حسن و حسين (ع) اين اندازه از علوم، از قبيل تفسير و كلام و فتوا و احكام و حلال و حرام فراهم نشد كه براي امام باقر (ع) .محمد بن مسلم نقل كرده است كه از آن حضرت سي هزار حديث پرسش كردم.
چرا لقب باقر(ع) فقط براي او؟
مطلبي كه لازم است بدان بپردازيم، اين است كه چگونه امام پنجم عليهالسلام به باقر لقب يافت با اين كه همهي معصومين شكافندهي دانش و علم بودهاند؟
براي بررسي و تحليل آن لازم است كه به موقعيّت و زمان ويژهي امام باقر عليهالسلام توجّه نمائيم.
بعد از رحلت پيامبر صلي الله عليه وآله حوادث تلخ و ناگواري براي جهان اسلام و اهل بيت عليهمالسلام پيش آمد كه موجب شد امام علي عليهالسلام به مدّت بيست و پنج سال خانه نشين گردد و مردم نتوانند از دانش آن امام بهرهي لازم را ببرند. در دورهي پنج سالهي حكومت آن حضرت ناكثان (عهدشكنان)، قاسطين (معاويه و اصحاب او) و مارقين (خوارج نهروان) نيز با جنگهاي خود فرصت تعليم گسترده را از آن امام سلب نمودند.
امام مجتبي عليهالسلام نيز پس از دورهي حكومت كوتاه خود، همين مشكلات و تنگناها را داشته و خفقان حاكم اموي و تبليغات مسموم آنان راههاي روي آوري مردم بسوي آن حضرت را سد نموده بود. اين خفقان در دوران امام حسين عليهالسلام به اوج خويش رسيد. به طوري كه هر گونه امكان تبليغ و بيان فروعات احكام را از ابي عبداللّه عليهالسلام سلب نمودند.
اگر روايات فقهي را مورد مطالعه و دقّت قرار دهيم مشاهده ميكنيم كه روايات امام حسين عليهالسلام در اين زمينه اندك است، تازه همان روايات نيز از طريق فرزندان معصومش عليهمالسلام به ما رسيده است.
اين خفقان در كربلا به اوج خود رسيد و پس از شهادت آن حضرت تا پايان عمر امام زين العابدين عليهالسلام نيز سايه سنگين و شوم استبداد بر امّت اسلامي گسترده بود امّا در زمان امام باقر عليهالسلام وضعيّت به گونهاي ديگر شده بود. از يك سو فرقههاي مختلف و مكتبهاي گوناگون سؤالات زيادي را در ذهنها پديدار ساخته بود كه جواب و تحقيق دربارهي آن را دنبال ميكردند كه مناظرات امام عليهالسلام گواه آن است و از سويي ديگر مظلوميّت اهل بيت عليهمالسلام براي جامعهي اسلامي به صورت روشنتري پديدار شده بود و موجب توجّه و جذب دلهاي مستعدّ بسوي آن بزرگواران شده بود و اين در حالي بود كه ضعف حكومت اموي و قيامهاي مختلفي كه در مملكت اسلامي عليه آنان انجام ميگرفت فرصت پرداختن و ايجاد حسّاسيّت نسبت به اهل بيت را از آنان گرفته بود.
در اين زمان بود كه امام باقر عليه السلام در صحنه ي علمي ظهور يافت و علوم ديني و الهي را فرا راه حقّ جويان قرارداد و با تبيين درست و اصيل ديدگاه دين، جلوهي زيبايي از دانش و آگاهي و معرفت را ترسيم نمود و انسانهاي دور افتاده از ساحل را به آبهاي زلال حقيقت رهنمون شد. او بار ديگر اعجاز علمي نسل كوثر را متجلّي ساخت و گلواژههاي علم و آگاهي را از بوستان قرآن و سنّت به دلهاي حقجو هديه نموده تا همچنان به عنوان باقرالعلوم آل محمّد بر تارك قرون و اعصار هرچه شكوهمندتر بدرخشد.